El risc de l’exposició de l’ús de pantalles en infants d’1 a 4 anys

Un estudi recent de la Universitat de Girona juntament amb els CDIAP revela que l’ús de pantalles en infants d’1 a 4 anys perjudica el seu desenvolupament cognitiu i els fa més irritables. L’estudi també revela que genera un retard en el desenvolupament motriu i lingüístic.

Es tracta d’un dels darrers estudis publicats a Catalunya que se suma a les veus cada vegada més habituals entre els experts que alerten del risc de l’exposició a mòbils i “tablets” durant la infància. Queda palès que cal evitar l’ús d’aquests dispositius durant l’etapa de 0 a 3 anys i reduir-ne al màxim al consum fins als 16 o 18 anys, moment en el qual el seu cervell està més preparat per poder autoregular-se.

Davant d’aquestes evidències, cada vegada hi ha més famílies que s’estan unint per retardar la introducció d’aquests dispositius en els seus fills i filles i evitar així acabar adquirint-ne un per pressió social i no perquè existeixi una necessitat real de tenir-ne.

Així i tot, no podem obviar que les pantalles estan presents en l’entorn de l’infant i sovint són un recurs que pares i mares feu servir quan necessiten que l’infant estigui distret i tranquil. Per poder-ne eliminar el seu ús és important que disposeu de bones alternatives que puguin resultar també interessants pels infants.

Ús de pantalles en infants

Sovint ells i elles demanen el mòbil perquè estan avorrits i és el recurs que tenen més a l’abast per distreure’s i també perquè el que han après que fem els adults. Justament són els seus adults de referència als que els pertoca donar-los idees d’activitats que poden fer com a alternativa i que sovint implicaran participar també d’aquella activitat.

Quin millor regal podeu fer als vostres fills o filles aquest Nadal que passar temps de qualitat junts i sense pantalles?

Us proposem algunes idees que us poden servir per exemple en les llargues sobretaules o els llargs viatges en cotxe. Esperem que us agradin:

Pels àpats nadalencs i les sobretaules que mai s’acaben

  • Una bossa amb jocs sempre a punt: Et recomanem que sempre portis una bossa o una carmanyola amb joguines petites que et pugui ajudar a sostenir les esperes: llibreta amb colors, fils per fer polseres, cotxes, contes petits, plastilina… Tu millor que ningú coneixes els seus gustos.
  • Una mica d’aire fresc: És possible que els infants no aguantin tanta estona en un espai tancat i necessitin moviment. Llavors pot passar que comencin a descontrolar el seu comportament. Una proposta és tenir localitzat el parc infantil més proper i baixar una estona a jugar abans o després de l’àpat que preveieu que sigui llarg. Si veieu que durant el dinar es comencen a posar nerviosos els podeu anticipar i dir-los quan sortireu amb una indicació concreta (no dir després). Per exemple: “Quan els adults hàgim acabat de beure el cafè baixarem al parc infantil a jugar.”
  • Una mica d’imaginació: Si en la trobada hi ha altres infants de la seva edat i els agrada fer representacions els podeu donar idees perquè preparin algun tipus d’espectacle que després puguin representar als adults. Per exemple una obra de teatre, un concert o un espectable de màgia. Fins i tot podeu preveure-ho i portar disfresses que els agradin i que tingueu a casa. Segur que tindran molt bones idees.
  • Un llibre, perquè no? Si a l’infant li agrada llegir, dibuixar, fes sopes de lletres… Sempre pot ser una bona idea que en pugui triar algun per portar a l’esdeveniment.
  • Jocs de taula per tothom: Els jocs de taula sempre són una bona manera de passar l’estona quan fa fred a fora. Les trobades amb molta gent són una gran oportunitat per dur-los i jugar-hi. Fins i tot pels adolescents.
  • Les tradicions de sempre: Potser aquest any és una bona ocasió per recuperar algunes tradicions de tota la vida: cantar nadales junts, jugar al quinto o fer alguna activitat a la tarda com anar a veure els carrers il·luminats, al teatre o alguna exposició de pessebres.

Els viatges llargs

  • Acompanyar-los darrere: Si les places del cotxe ho permeten pot viatjar un dels dos progenitors darrere amb l’infant, de manera que resulti més fàcil parlar-hi, cantar, jugar…
  • Programa les parades: Estudia la ruta prèviament i programa en quines poblacions o àrees de servei podeu parar per tal que els infants puguin baixar i jugar.
  • La música sempre acompanya: Doneu-los opcions perquè escullin la música que escoltareu durant el viatge.
  • Jocs lingüístics: Quan l’edat de l’infant ho permet podeu aprofitar per jugar a alguns jocs lingüístics:
    • Paraules encadenades: Un comença dient una paraula i el següent ha de fixar-se en l’última lletra i dir una paraula que comenci per aquella.
    • La frase maleïda: Un comença amb una paraula, el següent ha de repetir aquella paraula i afegir-ne una altra que tingui sentit. Així heu d’anar allargant cada vegada més la frase fins que al final algú s’equivoqui i perdi
    • Joc de les matrícules: Fixeu-vos en les lletres de les matrícules i penseu si podeu formar frases afegint-hi només les vocals.
    • Passa la frontera: Una persona pensa una norma que han de complir les paraules que passen la frontera. Per exemple: Ha de començar per “p”, només tenen una vocal… I llavors ha de dir: “passo la frontera amb…(i una paraula que compleixi aquesta norma)». La resta han d’anar preguntant paraules per saber si passen o no la frontera per endevinar quina és la norma que han de complir les paraules per passar la frontera.

En resum…

Les alternatives a l’ús de pantalles en infants són possibles però requereixen entendre la necessitat de moviment que tenen els infants i poder fer una bona previsió de què us farà falta per passar un Bon Nadal sense pantalles.

A l’Escola Mare de Déu de Montserrat disposem del departament d’orientació psicopedagògica que dona suport a les famílies per ajudar-los en el creixement dels seus fills alumnes.

Share This Post!