L’arribada d’un nou membre a la família i la gelosia

Davant l’arribada d’un nou membre a la família, els pares i mares es mostren neguitosos perquè el germà gran pugui arribar a sentir gelosia del petit.

El primer que s’ha de tenir en compte és que la rivalitat és un aspecte ben normal entre germans, fins a un cert límit. És una competència que desenvolupem per obtenir afecte i atenció per part dels pares.

Jornada de portes obertes

Depèn dels pares que aquest «grau de normalitat» no sobrepassi els límits de tranquil·litat dins del nucli familiar. Per tal de poder gestionar aquesta situació, és important abans del naixement del nou membre de la família, informar durant el segon trimestre d’embaràs, però sense festejar la notícia.

Hem de fer veure a l’infant que el nou membre és de tots, és «el nostre nadó» i tots l’estimarem i el cuidarem.

Fer partícip al vostre fill dels preparatius de l’arribada del germà

També serà molt positiu fer partícip al vostre fill així com deixar-lo opinar sobre la nova habitació. Tot i això, si necessitem que és canvi d’habitació abans del naixement del nou infant s’haurà de fer al principi de l’embaràs perquè no senti que el nadó li treu la seva habitació.

A més, si tenim l’oportunitat de visitar a algun amic que hagi tingut un germà serà rellevant per familiaritzar-se amb els comentaris afectuosos que s’efectuen cap al nadó i normalitzar el tracte amb els nens petits.

A la vegada és aconsellable que els pares li deixin clar al nen/a que l’estimen molt, així com al nadó, i que aquesta estima no disminuirà quan arribi el nou membre a la família. Sobretot, deixar clar que no perdrà la seva posició.

Comença una nova etapa, el naixement del germà

Quan el naixement del germà es produeix en una etapa evolutiva en la qual el nen és vulnerable s’ha de tenir en compte perquè es poden produir situacions de gelosia intensa. Algunes d’aquestes etapes són: quan l’infant deixa de prendre el pit de la mare, quan comença a dormir en una habitació diferent de la dels pares, quan l’infant aconsegueix el control d’esfínters i l’entrada a l’escola bressol.

Hi ha pares que consideren que és dolent que el nen/a experimentin gelosia i consideren que fer-ho és un defecte. Però és important que considerem que els gelos són universals, i per tant formen part de la humanitat. Per regla general, com més gelosos són els germans més tendeixen a discutir i barallar-se, per això, hem de veure aquestes baralles amb perspectiva considerar-les dins de la normalitat.

Hem de tenir en compte que els gelos desapareixen amb el pas del temps, quan comprovi que no té motius per sentir-se així.

Les actituds que hem de tenir en compte per ajudar als nostres infants

 • Reconèixer el sentiment gelós com una cosa natural.
 • Ser tolerant amb les regressions entre germans.
 • Donar l’oportunitat d’expressar el seu malestar.
 • Explicar-li les vivències personals amb els germans quan érem petits.
 • Atendre amb interès els èxits.
 • Evitar situacions temptadores.
 • Transmetre que se’ls estima.
 • Oferir situacions sobre els avantatges de ser el més gran.
 • Afavorir el contacte amb nens de la seva edat.
 • Demanar la col·laboració del nen en tasques de cura del seu germà.
 • No descartar la consulta amb un especialista si és necessari.

A l’Escola Mare de Déu de Montserrat disposem del departament d’orientació psicopedagògica que dona suport a les famílies per ajudar-los en el creixement dels seus fills alumnes.

Share This Post!

Tweets Recents