Com conversar amb els fills/es sense caure en preguntes tòpiques
De vegades als fills els fa mandra contestar perquè fer un resum del dia –que és el que els pares els agradaria obtenir– implica fer memòria, endreçar les impressions i els esdeveniments i sintetitzar-ho tot. I la majoria de les vegades no està disposat a fer aquest esforç.
Segurament les preguntes es fan gairebé de forma retòrica, la mandra i el poc de què servirà la resposta, és ben normal que s’opti per un «Bé» o un meritori «Normal».
Per sortir d’aquest bucle, cal buscar més concreció
- “Si ha anat d’excursió, més que «Com ha anat l’excursió?»
- Farem bĂ© de dir «Què Ă©s el que mĂ©s t’ha sorprès del que heu vist?», «On heu dinat?», «Explica’m una activitat que heu fet al museu», «Qui us ha acompanyat?»…
Perquè sĂłn preguntes mĂ©s còmodes de respondre, que no requereixen una sĂntesi global, però, proporcionen prou informaciĂł valuosa per entrar en una conversa sobre l’experiència del dia”.
Per als dies que no hi hagi res tan destacat, “la tĂ ctica ha de ser la mateixa: preguntes concretes, com ara «Què ha estat el millor que t’ha passat?» o «Ha faltat algĂş a classe?»”, “amb qui has jugat a l’hora del pati? Amb qui t’agradaria jugar?”, què opines sobre…? (un tema concret) …
Recomanacions
Recordeu que no hi ha mai cap fĂłrmula infal·lible i, entre pares i fills, l’única constĂ ncia Ă©s l’assaig-error.
Un altre dels recursos que funcionen és preparar-s’ho a la inversa, pensar “Quin ha estat el meu millor moment del dia, per poder-lo compartir, i llavors que ells/es expliquessin el seu”.
Una bona comunicaciĂł Ă©s fonamental en tots els aspectes de la vida d’un nen/a. Poder parlar amb franquesa, sinceritat i transparència Ă©s la base de la connexiĂł Ăntima que mares/pares i fills/es poden tenir.
Compartir el nostre dia o les nostres impressions amb els fills/es pot fer més fà cil que ells/es també en parlin.
#somMontserrat